Wat en hoe
Wat is een medisch dossier?
In een medisch dossier staan alle gegevens rondom uw behandeling, zoals onderzoeksuitslagen, röntgenfoto’s, of (verwijs)brieven aan een specialist of huisarts. Uw hulpverlener is verplicht om dit in een medisch dossier bij te houden.
Steeds vaker leggen behandelaars deze gegevens vast in een elektronisch patiëntendossier (EPD). De inhoud van zo’n elektronisch opgeslagen dossier is hetzelfde als dat van een papieren dossier. Voordeel is wel, dat het elektronisch dossier sneller en gemakkelijker in te zien is.
Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) geeft ook inzicht in het medische dossier. Apps en websites die door patiënten en (zorg)consumenten gebruikt worden om allerlei gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en delen worden een PGO genoemd. Een PGO is een levenslang online hulpmiddel voor patiënten om grip te houden op hun eigen gezondheidsdata: van behandeling tot medicatie, onderzoek uitslagen en inentingen.
Recht op inzage
U heeft het recht op inzage in uw medisch dossier, met uitzondering van de gegevens die niet over uzelf gaan. Het medisch dossier is de verantwoordelijkheid van de behandelaar of de instelling waar de behandelaar werkt. U mag het medisch dossier daarom niet mee naar huis nemen. U mag wel een kopie opvragen. Per 1 juli 2020 is het wettelijk verplicht om patiënten elektronisch toegang te geven tot de eigen medische gegevens.
Online inzage
Op www.mijngezondheid.net kunt u met uw DigiD inloggen en uw medische gegevens inzien. Via deze online omgeving kunt u ook medicijnen bestellen, berichten sturen of afspraken maken. (deze laatste is momenteel uitgeschakeld ivm de aangepaste coronaspreekuren)
Bronnen:
– www.patientenfederatie.nl
– www.mijngezondheid.net